RIJSSEN/ENTER – Het gaat hard met de verkoop van vakantiewoningen in Twente. Een investering in rust, ruimte en natuur is dit jaar ongekend populair. „Na de intelligente lockdown brandde het los.”
Voor kopers bleek dit jaar hét moment om te investeren in een vakantiewoning, door de lage spaarrente, corona en het ophogen van de overdrachtsbelasting per 2021. Verkopers zagen op hun beurt dat er volop vraag was, en dat is altijd een goed moment om te verkopen.
Ze hebben het gemerkt bij Residentia projectmakelaars uit Rijssen, gespecialiseerd in de verkoop van recreatief onroerend goed in het hele land. Dat doen ze onder meer voor Landal. Beleggen in vakantiehuizen is al langere tijd gaande, vertelt eigenaresse Gerda Neef. Maar zo’n vlucht als het nam na Prinsjesdag zag ze in de dertig jaar dat ze dit doet nog nooit. „Het loopt helemaal storm.”
Duizenden euro’s voordeliger
Een verklaring heeft ze daar wel voor: op Prinsjesdag werd immers bekend dat de overdrachtsbelasting in 2021 van 2 naar 8 procent gaat. En dat maakt nogal verschil. Een voorbeeld: wie dit jaar nog een vakantiehuis van 175.000 euro koopt, betaalt daarover 3500 euro overdrachtsbelasting. Maar volgend jaar zou dat bedrag, door de stijging van 2 naar 8 procent, vier keer zo hoog liggen, op 14.000 euro.
Neef geeft wel aan dat het een combinatie van factoren is. „Het is en-en-en: de lage rente, corona en de overdrachtsbelasting. Ik denk ook niet dat het in het nieuwe jaar veel minder wordt. Maar door die overdrachtsbelasting zie je nu wel die eindspurt.”
Door die overdrachtsbelasting zie je nu wel die eindspurtGerda Neef, Residentia
Even geen Spanje
Ook Wil Brand, van BuitenLeven Recreatiemakelaar uit Hengelo, met onder meer huizen op Roompot-park De Tolplas in beheer, verkocht dit jaar veel meer dan in andere jaren. „Nederland liep wat achter op dit gebied, als je het vergelijkt met landen als Spanje en Frankrijk”, vertelt ze. „Daar is het bij stedelingen al veel langer gebruikelijk om een buitenverblijf te hebben.” Volgens haar heeft die trend afgelopen jaar ook echt Nederland bereikt.
Om vakantiewoningen waar eerder geen vraag naar was, wordt nu gevochten, zegt Brand. De klanten komen uit het hele land, de redenen voor de belegging verschillen. „Ik heb ook mensen gehad die van plan waren om in het buitenland een huis te kopen, maar door corona toch zoiets hadden van: Misschien beter om dit in Nederland te doen. Omdat ze denken dat dit (beperkte reisbewegingen, lockdowns, red.) vaker gaat voorkomen. En ze willen wel naar hun huisje toe kunnen.”
Hoewel branchevereniging HISWA-RECRON er geen harde cijfers van heeft – een verkoop wordt niet doorgegeven – herkent woordvoerder Marike Rosier het geluid dat een vakantiehuis als beleggingsobject in deze tijd populair is. Overigens is het niet zo dat op ieder park nu volop verkocht wordt; meerdere Twentse parken, waaronder De Molenhof in Reutum en De Kleilutte in Enter, laten weten de huizen in eigendom en eigen beheer te hebben. Daar is nu niets te koop.